Dostupni linkovi

Kina izdvaja 81 milion dolara za Avganistan


Kina je saopštila da će izdvojiti ove godine 500 miliona juna (81 milion dolara) bespovratne pomoći Avganistanu, prenosi danas Čajna dejli.

Na međunarodnom skupu posvećenom Avganistanu, održanom u Pekingu, Kina je najavila da će u naredne tri godine obezbediti 1,5 milijardu juana (244 miliona dolara) pomoći za tu zemlju.

Na otvaranju skupa, kineski premijer Li Kećijang je rekao da "odlučnu podršku mirnoj rekonstrukciji Avganistana treba da čine konkretne aktivnosti, a ne usmena obećanja".

On je rekao da će Kina pomoći u obuci 3.000 ljudi u različitim oblastima u predstojećih pet godina, kao i da će obezbediti 500 stipendija.

Kina se založila i za jačanje bilateralne saradnje kroz projekte izgradnje infrastrukture, poljoprivrede i eksploatacije ruda. Li je predstavio i plan u pet tačaka za rešavanje avganistanskog pitanja, koji uključuje i pomirenje različitih političkih partija u Avganistanu i brži ekonomski oporavak.

Kina je prvi put domaćin međunarodne konferencije o Avganistanu što potvrđuje sve veću ulogu Pekinga u toj zemlji, u trenutku povlačenja većeg dela američkih i međunarodnih snaga.

XS
SM
MD
LG