Dostupni linkovi

Raspisana međunarodna tjeralica za Kušićem


Nakon više od 20 godina od zločina za koje se tereti raspisana je međunarodna tjeralica za ratnog zapovjednika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i istaknutog člana Srpske demokratske stranke (SDS) Rajka Kušića.

Tjeralica je izdana nakon što je tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za ratne zločine protiv bošnjačkih civila na području općine Rogatica i okolice (1992-1995), a u kojoj se tereti Kušića za ubojstvo preko 150 osoba, kao i za učešće u zatočavanju, silovanju, mučenju i prisilnom premještanju.

„Optuženi se tereti da je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području općine Rogatica u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo općine, odnosno više tisuća osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorija Republike Srpske.“, stoji u optužnici protiv Kušića, kojeg su mnogi svjedoci opisali – kao ratnog gospodara života i smrti u Rogatici.

Naime Kušić, koji se trenutno nalazi u Beogradu, često je spominjan na haškim suđenjima za ratne zločine, poput suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću – budući da se obojica terete po zapovjednoj odgovornosti i za zločine koji su se dogodili u Rogatici.

Optužnica tužiteljstva je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a tužiteljstvo predlaže saslušanje čak 216 svjedoka i vještaka te uvrštavanje 352 dokaza.

XS
SM
MD
LG