Dostupni linkovi

Međunarodnim snagama u Avganistanu produžen mandat


Avganistanski parlament usvojio je sporazume sa SAD i NATO koji omogućavaju da međunarodne snage ostanu u Avganistanu posle kraja ove godine. Međunarodna borbena misija u Avganistanu, kojom su 2001. talibani zbačeni s vlasti, trebalo je da bude završena na kraju ove godine.

U skladu sa novim sporazumima, koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže ukupno 12.000 vojnika u Avganistanu sledeće godine i oni će biti podrška avganistanskim snagama, navodi AP.

Novi sporazumi su postignuti nakon što je list "Njujork tajms" u subotu objavio da je američki predsednik Barak Obama potpisao tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje američke vojne misije u Avganistanu sledeće godine.

Ovom odlukom se obezbeđuje direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana, navodi njujorški list list, dodajući da je Obama ovu odluku doneo na sastanku sa savetnicima za nacionalnu bezbednost proteklih nedelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sledeće godine neće učestvovati u borbama u Avganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sledeće godine samo obučavati avganistanske snage i hvatati "ostatke Al Kaide", preneo je Rojters.

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da sprovodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju pretnju po američke vojnike ili avganistansku vladu.

XS
SM
MD
LG