Dostupni linkovi

Dvomesečni pritvor za Kadiju Ismailovu, novinarku RSE


Kadiji Ismailovoj, poznatoj istraživačkoj novinarki koja sarađuje sa azerbejdžanskim servisom Radija Slobodna Evropa, određen je dvomesečni pritvor, do početka suđenja, po optužbi za podsticanje jedne osobe da izvrši samoubistvo.

Glavni urednik Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić ocenio je besmislenim ovu i druge optužbe, pokrenute dan nakon što je šef kancelarije predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Razim Mehdijev objavio dokument na 60 strana u kome je okrivio Ismailovu za “pobunu” i iskazivanje “destruktivnog stava prema poznatim ličnostima u azerbejdžanskom društvu” da bi “zadovoljila svoje zaštitnike u inostranstvu”.

U ovom saopštenju se dodaje da je azerbejdžanski servis Radija Slobodna Evropa na “odvratnom putu” a njegovi novinari rade za “strane obaveštajne službe”.

“Hapšenje i zatvaranje Kadije Ismailove je poslednji pokušaj u dvogodišnjoj kampanji da se ućutka novinarka koja istražuje vladinu korpuciju i zloupotrebe ljudskih prava u Azerbejdžanu. Optužbe koje su danas objavljene protiv nje su besmislene. Kadija je kažnjena zbog svog novinarskog rada”, istakao je Pejić.

On je dodao da je Mehdijevo saopštenje opasno i nesmotreno i može se tumačiti kao pretnja ostalim novinarima azerbejdžanskog programa Radija Slobodna Evropa.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je hapšenje Ismailove, ističući da je to “ništa drugo nego orkestrirano zastrašivanje, kao deo kampanje u cilju ućutkinjavanje njenog kritičkog glasa”.

Vlasti u Bakuu su zabranile Ismailovoj izalazak iz zemlje na osnovu maglovite optužbe za klevetu, što ju je onemogućilo da u novembru svedoči u američkog Kongresu o korupciji u Azerbejdžanu.

Ismailova, koja radi i za Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupciju (the Organized Crime and Corruption Reporting Project), pisala je detaljno o finansijskim transakcijama porodice azerbejdžanskog predsednika Alijeva. Na udaru je medija pod kontrolom vladajuće partije od 2012. godine, od kada je izložena i fizičkim pretnjama i hapšenjem. U februaru ove godine, provladini mediji su je optužili za špijunažu u korist SAD, nakon što se sastala sa osobljem američkog Kongresa u Bakuu.

XS
SM
MD
LG