Dostupni linkovi

Nikšić i Krajina s predstavnicima MMF-a


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina primili su danas izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom Misije za BiH Ronom van Roodenom.

U središtu razgovora, vođenog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, bila su pitanja koja se odnose na osmi kvartalni pregled po IV stand-by aranžmanu koji je BiH potpisala s MMF-om, a od kojeg ovisi doznačavanje nove kreditne tranše.

Ron van Rooden istakao je odličnu saradnju ostvarenu između MMF-a i Vlade FBiH koja je u teškim uvjetima, dodatno opterećena ovogodišnjim poplavama, uspjela održati kontrolu nad budžetskim sredstvima.

Šef Misije MMF-a izrazio je i zadovoljstvo što je u FBiH donosen čitav niz zakona koji pozitivno utiču na poslovno okruženje, te što je, kroz Rebalans budžeta za 2014. godinu, dodatno smanjena javna potrošnja.

Prema riječima federalnog premijera, Vlada FBiH je od prvog dana opredijeljena da na izvršavanje preuzetih obaveza.

"Dok god smo na ovoj poziciji održavat ćemo fiskalnu disciplinu i odgovornost", kazao je Nikšić.

Ministar Krajina kazao je da realiziranje Budžeta FBiH za 2014. godinu teče unutar zadanih okvira. Istakao i da je Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu manji 5,3 posto u odnosu na ovogodišnji, i da ga je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

XS
SM
MD
LG