Dostupni linkovi

Erdogan najavljuje uvođenje otomanskog jezika


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vrijeme Otomanskog carstva.

Ovo će, kako je naveo Erdogan, biti obavezan predmet u srednjim školama. Taj njegov potez je naišao na oštru kritiku pristalica sekularizma, koji tvrde da Erdogan radi na sve većoj islamizaciji društva, prenela je agencija AFP.

Turski Nacionalni savet za obrazovanje, koji uglavnom čine ljudi bliski Erdoganovoj stranci, glasali su proteklog vikenda za uvođenje obaveznih časova otomanskog jezika u vjerskim srednjim školama, dok bi u drugim srednjim školama ti časovi bili izborni.

Erdogan je istakao da su časovi otomanskog turskog potrebni da bi se ponovo uspostavile pokidane veze sa "našim korenima", s obzirom da većina građana više nisu u stanju da pročitaju natpise na nadgrobnim spomenicima svojih predaka.

"Ima onih koji ne žele da se ovaj jezik podučava. To je veoma opasno. Sviđalo se to njima ili ne, otomanski jezik će se u ovoj zemlji učiti i podučavati", izjavio je Erdogan na sastanku verskog saveta u Ankari.

"To nije strani jezik. To je varijanta turskog jezika koja nikad neće zastariti", istakao je turski predsednik.

Premijer Ahmet Davutoglu je takođe oštro reagovao na napade kritičara uvođenja otomanskog u škole. "Zašto su oni tako alergični na istoriju? Zašto mrze ovu kulturu? Mi to ne možemo da razumemo."

Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk je 1928. ukinuo otomanski jezik i zamijenio arapsko pismo latinicom, a takođe je očistio jezik od mnogih arapskih, persijskih i grčkih riječi kako bi stvorio "čist" turski jezik, koji bi bio bliži jeziku koji se koristi u svakodnevnom govoru.

Erdoganovi kritičari ističu da je Erdoganova najava uvođenja otomanskog kao obaveznog jezika u škole još jedan pokušaj da se ponište Ataturkove sekularne reforme, utemeljene na strogoj podjeli vjere i države.

XS
SM
MD
LG