Dostupni linkovi

Irska vlada o prijedlogu za priznanje Palestine


Vlada Irske danas će razmatrati prijedlog opozicije, kojim se od donjeg doma Parlamenta zahtijeva da prizna Palestinu kao državu.

Gornji dom parlamenta te zemlje je u oktobru zatražio od Vlade da zvanično prizna Palestinu, a diskusija u Parlamentu o prijedlogu opozicione partije Sinn Fein bit će održana danas.

Glasnogovornik Vlade je rekao da se neće protiviti prijedlogu, što znači da zastupnici neće morati glasati za usvajanje teksta.

U prijedlogu se od Vlade traži da zvanično prizna državu Palestinu na osnovu granica iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, jer bi se time dao pozitivan doprinos osiguranju dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

U tekstu se navodi da su "gradnja u jevrejskim naseljima i proširenja na Zapadnoj obali nelegalni i da ozbiljno prijete da ugroze ustanovljavanje palestinske države".

Odluka Dublina donesena je nakon što je Švedska postala prva evropska država koja je priznala Palestinu, dok su u parlamentima Španije, Britanije i Francuske održana glasanja kojima su podržane neobavezujuće rezolucije u korist priznanja palestinske državnosti.

XS
SM
MD
LG