Dostupni linkovi

Privatizacija donijela gore upravljanje Elektroprivredom Crne Gore


Privatizacija Elektroprivrede (EPCG) nije dala očekivane rezultate i donijela je gore upravljanje nego što je ono bilo prije ulaska italijanskog partnera A2A, ocijenio je redovni profesor i rukovodilac doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Božo Mihailović.

"Taj ugovor je pri kraju. Gospodi iz A2A treba reći da je Elektroprivreda Crne Gore, i da ova država nema drugu", kazao je Mhailović za Vijesti.

On je dodao da treba tražiti da kompanija funkcioniše na način kao što to rade sad druge kompanije u svijetu.

"Ako im se to ne sviđa, neka prodaju svoje akcije na berzi nekome i srećan im put i bio im dug kaput. Poenta je da država zaštiti interes. Sa njim se ne može igrati A2A, ni Deutsche Telekom, niti bilo ko drugi", poručio je Mihailović.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi trebalo raskinuti ugovor, pošto A2A nije do sada dokazao da je kvalifikovan partner u toj poluprivatizaciji, odgovorio da niko od Ekonomskog fakulteta nije mogao biti bolji konsultant za EPCG, s obzirom da su radili reprocjenu vrijednosti imovine te kompanije.

"Nekima ta reprocjena nije odgovarala, a mi nikada više posao nijesmo dobili nego drugi, sa strane", kazao je Mihailović.

On je ocijenio da bi Crna Gora u ovoj godini trebalo da uradi novu strategiju privrednog razvoja, koja će se bazirati na korišćenju domaćih resursa, domaćeg i savremenog znanja, vraćanju realnoj ekonomiji u kombinaciji sa uslužnim sektorom i na bazi geopolitičkog položaja.

XS
SM
MD
LG