Dostupni linkovi

Marš solidarnosti u Parizu


Najviši funkcioneri EU i lideri evropskih zemalja učestvovaće danas u velikoj antiterorističkoj protestnoj šetnji u Parizu.

Maršu solidarnosti će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Španije, Britanije, Turske i Italije, Marijano Rahoj, Dejvid Kameron, Ahmet Davutoglu i Mateo Renci.

Pored brojnih političkih lidera iz cele Evrope, pozivu francuskog predsednika Fransoa Olanda da učestvuju u manifestaciji odazvali su se predsednici Evropske komisije Žan-Klod Junker, Evropskog saveta Donald Tusk i Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, najavljeno je iz Brisela.

Istoga dana, u Parizu se održava i Međunarodna ministarska konferencija o suzbijanju terorizma na kojoj će učestvovati šefovi policija iz EU uz učesće predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i evropskog komesara za unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.

Oba skupa su organizovana posle terorističkih napada islamista u Francuskoj ove nedelje u kojima je život izgubilo 17 ljudi, uključujuci 12 u redakciji satiričnog magazina "Šarli Ebdo".

XS
SM
MD
LG