Dostupni linkovi

Iz Aušvica na godišnjicu nisu zvali nikoga, pa ni Putina


Državni muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau ni njegov Međunarodni savet nisu zvali na ovu 70. godišnjicu oslobođenja logora 27. januara nijednog šefa države ili vlade, pa ni predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštio je danas portparol Muzeja Bartoš Bartizel.

Nismo slali pozivnice za svečano obeležavanje, već samo informacije o godišnjici uz upit u kom rangu će biti delegacija koja dolazi, rekao je Bartizel poljskim medijima povodom današnje izjave portparola Kremlja Dmitrija Peskova da predsednik Rusije Vladimir Putin ne ide u Aušvic 27. januara jer nije pozvan.

"Generalno, na slične svečanosti, ako dobro shvatam pozivnice se ne šalju", rekao je Peskov, preneli su poljski mediji.

Putin je kao predsednik zemlje naslednice Sovjetskog Saveza čija Crvena armija je 1945. godine oslobodila logor bio u Aušvicu na 60. godišnjicu oslobođenja logora koja se inače u svetu obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta.

Ove godine Muzej i Međunarodni savet doneli su jednoglasno odluku da u atmosferi zategnutih odnosa Zapada sa Rusijom i sukoba u Ukrajini izbegnu bilo kakvu eventualnu politizaciju i odlučili da glavne zvanice budu preživeli logoraši, njih oko 300 i jedino oni će se obratiti sa tog najvećeg pojedinačnog stratišta Jevreja u Evropi javnosti.

Rusija je odabrala da je na komemorativnoj ceremoniji 27. januara predstavlja ambasador u Varšavi, dok, recimo, Nemačka, Austrija ili Hrvatska i domaćin Poljska šalju delegaciju najvišeg ranga sa šefom države na čelu.

XS
SM
MD
LG