Dostupni linkovi

Japan sprema rekordan budžet za odbranu


Japanska vlada je danas usvojila budžet za odbranu od rekordne 42 milijarde dolara i odobrila planove za kupovinu bespilotnih letelica, izviđačkih aviona i borbenih aviona F-35.

Rashodi za odbranu deo su najvećeg do sada ukupnog godišnjeg budžeta Japana, od 814 milijardi dolara, koji je vlada utvrdila za period od aprila.

Budžet treba da odobri Parlament, u kojem vlada premijera Šinzoa Abea ima većinu.

Budžet za odbranu je za dva odsto veći nego prošlogodišnji. Abe je od dolaska na čelo vlade u decembru 2012. sveke godine povećavao izdvajanja za odbranu, okončavši 11 godina stalnog smanjivanja odbrambenih troškova.

Povećanje budžeta uglavnom će pokriti kupovinu nove opreme, uključujući borbene i izviđačke avione, bespilotne letelice, dva razarača, kao i amfibijska vozila za novu jedinicu sličnu američkom Korpusu mornaričke pešadije. Japan planira i da u saradnji s Vašingtonom razvije sistem raketne odbrane.

Cilj Japana je da pojača odbranu nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru oko kojih se spori s Kinom, navodi AP.

Abeova vlada mora, s druge strane, da pomogne ekonomski razvoj Japana koji je u višegodišnjoj recesiji i da smanji državni dug koji je proporcionalno najveći među industrijski razvijenim zemljama.

XS
SM
MD
LG