Dostupni linkovi

Evropski parlament poziva Srbiju da uskladi vanjsku i sigurnosnu politiku s EU


Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister podnijet će danas članovima Vanjskopolitičkog odbora EP-a prvu verziju izvještaja o napretku Srbije u evropskim integracijama u protekloj godini.

"EP poziva Srbiju da uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU, uključujući svoju politiku prema Rusiji", navedeno je u nacrtu prijedloga rezolucije koji je pripremio McAllister.

Kada je riječ o odnosima vlade Srbije sa susjednim zemljama, u izvještaju piše kako "EP cijeni konstruktivan pristup koji je omogućio znatan napredak u ostvarivanju regionalne saradnje i bližih odnosa s EU", pozdravljajući i sastanak albanskog premijera i premijera Srbije u Beogradu.

Pozdravljen je i politički poticaj borbi protiv korupcije, te naglašena potreba za nastavkom pravosudne reforme. Iako je pozitivno ocijenjeno donošenje zakona o javnom informisanju i medijima izražena je i zabrinutost zbog "sve gorih uvjeta za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i zbog prijetnji novinarima".

Nakon predstavljanja izvještaja, članovi Vanjskopolitičkog odbora će dobiti priliku da predlože amandmane, a dokument će nakon još jednog kruga rasprave biti usvojen u vidu rezolucije na plenarnom zasjedanju EP-a u martu.

XS
SM
MD
LG