Dostupni linkovi

Farel Vilijams u Davosu najavio koncert protiv zagrevanja


Muzičar Farel Viljams najavio je danas u Davosu da će okupiti čovečanstvo na koncertu širom sveta 18. juna za podršku borbi protiv globalnog zagrevanja.

Muzičar poznat, između ostalog po pesmi "Happy", udružio se s dobitnikom Nobelove nagrade za mir Alom Gorom i producentom Kevinom Volom za koncert "Live Earth" na sedam kontinenata za podršku dogovoru o klimi o kome treba da se razgovara na skupu Ujedinjenih nacija u Parizu u decembru.

"Mislim da znate koliko je ozbiljna ta stvar s globalnim zagrevanjem i dosad smo govorili o tome veoma ozbiljno, i ovog puta želimo da uradimo nešto sasvim drugačije", rekao je Vilijams.

Bivši potpredsednik SAD Al Gor je posle prikazivanja slikama kojima je povezao porast temperature s Arapskim prolećem i ratom u Siriji, rekao da će koncert okupiti "milijardu glasova jednom porukom - da zahtevaju deolvanje zbog klime odmah".

Pregovori pod okriljem UN o klimi traju godinama. Države su se dogovorile o cilju da se emisija štetnih gasova stabilizuje na nivou koji bi globalno zagrevanje držao ispod dva stepena u poređenju s preindustrijskim vremenam, ali još nema pravno obavezujućeg sporazuma.

XS
SM
MD
LG