Dostupni linkovi

Fabijus: Potrebno još napora za dogovor sa Iranom


Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je u petak da je potrebno učiniti još napora, kako bi sa Iranom bio postignut dogovor o njegovom spornom nuklearnom programu.

"Ima još posla" (da bi se postigao dogovor), rekao je Fabijus novinarima u Rigi, uoči današnjeg sastanka velikih sila u Parizu posvećenog iranskom nuklearnom programu.

Fabijus je u petak bio u Rigi, gdje je postignut dogovor EU, Rusije i Ukrajine da se u Ukrajini poveća broj međunarodnih posmatrača na 1.000 ljudi, kako bi se efikasno nadgledalo primirje u toj zemlji.

U Pariz će danas doći američki državni sekretar Džon Keri i njegov britanski i njemački kolega Filip Hemond i Frank-Valter Štajnmajer, kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ove sedmice Keri se nekoliko puta sastao sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom u švajcarskom gradu Montreu, gdje je održano i nekoliko sastanaka najviših predstavnika svjetskih sila o iranskom programu.

Grupa Pet plus jedan (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) traži od Irana da smanji nuklearne kapacitete kako Teheran ne bi mogao da dođe do goriva za nuklearnu bombu. Teheran navodi da je njegov nuklearni program mirnodopski i traži da se ukinu sankcije koje mu je uveo Zapad.

XS
SM
MD
LG