Dostupni linkovi

U Beogradu i Zagrebu protestovali korisnici kredita u švajcarcima


Nekoliko stotina građana okupljenih u udruženju bankarskih korisnika "Efektiva" protestovalo je danas u Beogradu zbog kako su naveli, nezadovoljavajućih rešenja koje je Narodna banka Srbije (NBS) ponudila za kredite u švajcarskim francima i nezainteresovanosti te ustanove da se reše problemi koje građani i privreda imaju u poslovima sa komercijalnim bankama.

Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović izjavio je da je većina učesnika današnjeg protesta, kredite u švajcarskim francima uzela tokom 2007. i 2008. godine, kada je njegova vrednost iznosila oko 50 dinara.

"Danas franak vredi skoro duplo više. Mi zahtevamo od nadležnih državnih organa konverziju kredita u švajcarskim francima u evro kredite po paritetu koji je važio na dan isplate kredita, ravnopravan odnos u dijalogu sa NBS i poslovnim bankama kao i povraćaj nezakonito naplaćenog novca po osnovu povećanja kamata i raznih bankarskih provizija", rekao je Gavrilović novinarima.

Oko 500 građana okupljenih u udruženju Franak, koje okuplja korisnike kredita u švajcarskoj valuti, protestovao je danas u Zagrebu tražeći nastavak pregovora o trajnom rešenju njihovih problema.

Oni su u protestnoj koloni prošli centralnim gradskim ulicama, od Trga Francuske Republike do zgrade Hrvatske narodne banke ispred koje su zapalili 1.000 sveća.

Okupljanjem su želeli da ukažu na potrebu da što pre budu nastavljeni pregovori s državom i bankama, ali i da upozore da skoro svaki dan neko ostane bez doma.

Udruženje Franak, uz nastavak pregovora, traži i ispunjenje svojih zahteva za rešavanje problema kredita s valutnom klauzulom vezanom uz švajcarski franak.

XS
SM
MD
LG