Dostupni linkovi

Miler: EU blokirala Južni tok da bi se nastavio tranzit kroz Ukrajinu


Glavni cilj blokiranja projekta "Južni tok" bio je zadržavanje tranzita gasa kroz Ukrajinu, ocenio je danas čelnik "Gazproma" Aleksej Miler na konferenciji "Evropa i Evroazija na putu ka novom modelu energetske bezbednosti".

"To što nisu dali da se realizuje projekat 'Južni tok' i pozivaju se na to da 'Gazprom' nije bio spreman da radi po propisima Trećeg energetskog paketa i poštuje evropsko zakonodavstvo - to nije istina", rekao je Miler.

Miler je takođe rekao da je sistem za distribuciju gasa Ukrajine "najslabija karika" koja u sebi nosi "neverovatno visok konfrontacioni potencijal".

"Treba shvatiti da je 90 odsto tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine u Evropu, usvari bio poklon Sovjetskog Saveza Ukrajini, koji je dobila početkom 1990-ih. Međutim, kada se poklon počinje koristiti kao instrument manipulacije, to ne može dugo da traje", kazao je on.

RIA Novosti je iz Berlina prenela i izjavu ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka da će Moskva sa velikom verovatnoćom odustati od tranzita gasa preko Ukrajine posle 2019. godine jer se ugovor neće produžavati.

"Zato su sada svi napori usmereni na to da se realizuje izgradnja distributivne infrastrukture u Tursku, na granicu Turske i Grčke, i dopremanje gasa potrošačima jugoistočne i centralne Evrope tom novom maršrutom", kazao je Novak.

Miler je, pak, istakao da će "Gazprom" početi izgradnju "Turskog toka" čim dobije sve neophodne dozvole, kao i da će raditi u okviru Trećeg energetskog paketa prilikom izgradnje infrastrukture.

"Gazprom će raditi strogo po propisima tržišta i Trećeg energetskog paketa", kazao je on, dodajući da će gasovod biti postavljen po principu diversifikacije transportnih maršruta.

Miler je rekao da taj model ne umanjuje tranzitne rizike i upozorio da bi najveća greška bila da se pomisli da će blokiranjem i 'Turskog toka' ostvariti cilj "koji je neko postavio".

Prema njegovim rečima, taj obim gasa otišao bi jednostavno na druga tržišta, a drugo, "Gazprom" ima konkurentsku prednost u "sposobnosti da drži pauzu".

Ističući da je "Gazprom" bio, jeste i biće pouzdan partner evropskih potrošača, Miler je rekao da "pošten i otvoren zajednički rad" vodi do "obnavljanja poverenja, koje je umnogome narušeno fobijama, često u medijima".



XS
SM
MD
LG