Dostupni linkovi

Indiri Kamerić 3 godine zatvora za ratni zločin, Ibri Maciću 10


Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Indira Kamerić osuđena na tri godine zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim i bošnjačkim civilima na području Broda 1992. godine.

Sud je takođe Ibru Macića osudio na 10 godina zatvora za ubistvo četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace, opština Konjic, te za zločine počinjene nad zarobljenicima logora "Musala".

Sud je proglasio Kamerićevu krivom, jer je od aprila do oktobra 1992. godine, kao pripadnik 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća odbrane, na Stadionu "Polet" i u zgradi Stanice milicije, učestvovala u psihičkom i fizičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima.

U optužnici se navodi i da je Kamerićeva u prostorijama zgrade Stanice milicije i prostorijama Stadiona "Polet" u Brodu učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima.

Optužnica je teretila Ibru Macića da je kao pripadnik Armije BiH 13. juna 1992. godine u selu Blace, opština Konjic ubio četiri starice srpske nacionalnosti, čija tijela nikada nisu pronađena.

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je od aprila do oktobra 1993. godine u prostorijama Osnovne škole "Musala" u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima.

XS
SM
MD
LG