Dostupni linkovi

Suđenje "Zlatnoj zori" počelo, pa odloženo


Suđenje vođama i poslanicima neonacištičke grčke partije Zlatna zora, optuženim za učešće u kriminalnoj organizaciji, prekinuto je danas dva sata posle početka iz proceduralnih razloga i odloženo za 7. maj, javili su sudski
izvori.

Optuženo je 69 članova neonacističke stranke Zlatna zora, uključujući osnivača i voću stranke Nikosa Mihaloljakosa i celokupno rukovodstvo te parlamentarne stranke.

Mihaloljakos, kao i većina drugih članova stranke, nisu došli na današnji početak procesa, ali suđenje nije zato odloženo, već zbog toga već što jedan od optuženih nije imao advokata.

Taj istorijski važan proces organizovan je u specijalno uređenoj sali atinskog zatvora "Koridalos", a očekuje se da će trajati najmanje godinu dana.

Ispred zatvora gde je počelo suđenje, više stotina ljudi okupilo se na poziv jednog antirasističkog pokreta da traži kazne za "neonacističke ubice".

Mihaloljakos (57) se tereti za učešće u kriminalnoj organizaciji posle sudske istrage kojom je utvrđeno da Zlatna zora ima veze s nasiljem nad strancima i levičarskim aktivistima.

Optuženima preti kazna i do 20 godina zatvora.

Zlatna zora je osvojila treće mesto na prevremenim parlamentarnim izborima 25. januara, i ima 17 poslanika.​


XS
SM
MD
LG