Dostupni linkovi

Čile: Otkazani letovi zbog vulkana


Oblak dima iz vulkana Kalbuko na jugu Čilea širi se na ostatak Čilea i na Argentinu i uzrokovao je otkazivanje letova sa aerodroma u obe zemlje.

Vulkan Kalbuko, čija je poslednja veća erupcija zabeležena 1961. godine, izbacio je u atmosferu ogroman oblak dima i prašine visok čak 15 kilometara, preneo je Rojters.

U poslednja 24 časa su se dogodile čak dve erupcije, a vulkan je i dalje nestabilan i moglo bi da dođe do nove erupcije, upozoravaju stručnjaci.

Vulkan se nalazi u blizini popularnog turističkog mesta Puerta Varasa, oko 1.000 kilometara južno od prestonice Santjaga, ali je vetar već razneo pepeo iz vulkana sve do grada Čiljana, 400 kilometara južno od Santjaga, a uskoro bi oblak prašine mogao da prekrije i glavni grad Čilea, rekao je meteorolog državne meteorološke službe Arnoldo Sunjiga.

Veći deo oblaka prašine se, međutim, kreće preko Anda u susednu Argentinu, a meteorolozi procenjuju da bi on mogao da stigne sve do provincije Buenos Aires, oko 1.500 kilometara istočno od svog mesta nastanka.

"Za sada ne predviđamo da bi oblak mogao da stigne do grada Buenos Airesa, ali to zavisi od toga da li će se desiti i treća erupcija", izjavio je meteorolog argentinske Nacionalnog centra za meteorologiju Ignasio Lopes.

XS
SM
MD
LG