Dostupni linkovi

Nikolić: Tragedija Jermena je trajna opomena živima


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Jerevanu, na početku obeležavanja 100. godišnjice masakra nad Jermenima, da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razume jermensko stradanje.

Dodao je da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala procentualno najviše gubitaka od svih zemalja i naroda pogođenih tim ratom.

"Ukupni gubici Srbije od 1915. do 1918. dosegli su zastrašujuću brojku od 1.247.435 žrtava, što je približno 28 odsto tadašnjeg ukupnog broja stanovnika, od čega je među vojnicima bilo 402.435 poginulih i preminulih, a među civilima 845.000. Posmrtni ostaci srpskih žrtava Velikog rata rasuti su u 1815 grobnica, u 18 država. Mnogima se grobno mesto nikada nije saznalo", rekao je Nikolić.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što mnogi smatraju
prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan, te da je pogibije bilo na obe strane.

XS
SM
MD
LG