Dostupni linkovi

Tribunal odbacio optužbe Šešeljevih lekara


Haški tribunal odbacio je ponovljene optužbe lekara Vojislava Šešelja da je Šešelj u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Sćeveningen) neadekvatno i
nepravovremeno lečen od tumora.

Pozivajući se na nalaz dvojice nezavisnih eksperata iz Holandije i Belgije, zamenica sudskog sekretara Kejt Makintoš (Kate McIntosh) naglasila je, u internom dopisu sudijama i predsedniku Tribunala, da je lečenje lidera radikala bilo "potpuno u skladu sa nacionalnim i međunarodnim uputstvima".

Spoljna revizija Šešeljevog lečenja, koju je Tribunal naručio posle optužbi njegovog lekarskog tima predvođenog Milovanom Bojićem, pokazala je, navodi se u dopisu, da je "Šešelj dobio primerenu medicinsku negu u pritvoru Tribunala i da primedbe srpskih lekara nisu zasnovane na informacijama iz istorije bolesti koja im je bila stavljena na uvid".

Šešelj je 12. novembra prošle godine, odlukom raspravnog veća, pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji. Apelaciono veće je 30. marta, usvajajući žalbu Tužilaštva, naložilo prvostepenom veću da "smesta" Šešelju naloži da se vrati u pritvor Tribunala zato što je, izjavom da se neće dobrovoljno vraćati u Hag, prekršio jedan od dva preduslova za boravak na privremenoj slobodi.

Budući da raspravno veće to nije učinilo, Tužilaštvo je od apelacionog veća, minule sedmice, zatražilo da ga hitno primora da opozove Šešelja sa privremene slobode.

Apelaciono veće je Šešelju, krajem prošle nedelje, dalo rok od tri dana da se izjasni o tom zahtevu.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je boravio od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega bila objavljena optužnica za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.



XS
SM
MD
LG