Dostupni linkovi

CPJ: Najopasniji period za novinare u novijoj istoriji


Ekstremističke grupe i vlade koje ograničavaju slobode u borbi protiv tih ekstremista stvorile su "najsmrtonosniji i najopasniji period za novinare u novijoj istoriji", navodi se u izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), objavljenom danas.

U godišnjem izveštaju o slobodi štampe njujorškog komiteta ističe se Sirija kao veoma opasno mesto za izveštavanje, cenzura tokom epidemije ebole, pritvaranje novinara u Egiptu i Etiopiji, ali i to kako su novinari prošle godine korišćeni u ekstremističkim propagandnim filmovima.

"Te organizacije ne proizvode samo video snimke. One se ponašaju kao konkurenti medijima", upozorava se u izveštaju na grupe poput Islamske države.

Izveštaj takođe ukazuje na s tim nerazdvojivu opasnost koju čini sve veći broj slobodnih novinara koji prate ratove, gotovo bez zaštite ili plate.

"Nisu samo u pitanju životi novinara, već i mogućnost javnosti da sazna šta se oko nje dešava", napisala je u predgovoru dopisnica Si-En-En-a (CNN) Kristijana Amanpur.

Ona je navela da je više od 1.000 novinara širom sveta ubijeno od 1992, kada je Komitet za zaštitu novinara počeo da vodi evidenciju. Mnogi od njih bili su slobodnjaci ili lokalni novinari.

Islamska grupa je u velikoj meri izgradila svoje ime dramatičnim video snimcima odsecanja glava i drugih ubistava, ali se u izveštaju upozorava da i druge grupe u svetu koriste sličan pristup da maltretiraju ili prikažu sopstvene kapacitete.

Komitet, takođe, naglašava zabrinjavajući nedostatak izveštavanja u haotičnoj Libiji, ograničenja interneta na Bliskom istoku i "suptilno oružje" cenzure u Singapuru.

XS
SM
MD
LG