Dostupni linkovi

Irak: Nova sunitska milicija pomagaće u borbi protiv ID


U Iraku je u petak formirana nova sunitska milicija koja će regularnim trupama pomagati u oslobađanju zapadne provincije Anbar od ekstremističke organizacije Islamska država (ID).

Prvih 1.000 pripadnika milicije primljeno je u službu nakon višegodišnje neodlučnosti vlade u Bagdadu da naoružava i obučava plemenske borce.

Novopostavljeni guverner Anbara, Suhain el Ani, rekao je regrutima da je ovo početak oslobađanja provincije čijih je oko 65 pod kontrolom Islamske države.

Svečana smotra nove borbene formacije obavljena je pod vrelim suncem, u prisustvu vojnih i plemenskih vođa, u mjestu Amirijat Faludža, koje se nalazi na nekoliko kilometara južno od grada Faludže, glavnog uporišta Islamske države u Anbaru.

Sunitska plemena u Anbaru bila su ključ pobjede nad Al Kaidom 2006. godine, ali nakon toga je većinski šiitska vlada na čelu sa premijerom Nurijem el Malikijem sasjekla finansiranje sunitskih formacija. Mnogi pripadnici sunitskih mislicija izgubili su živote kada je Islamska država okupirala Anbar.

Zahtjevi plemenskih vođa za finansijama i oružjem bili su ignorisani, djelimično zato što vlada nije vjerovala sunitima, tvrdeći da oni simpatišu Islamsku državu.

Sa druge strane, vlada je obilato ulagala u šiitske milicije, tzv. Narodne mobilizacijske jedinice, koje su odigrale ključnu ulogu u borbama protiv Islamske države oko Bagdada i u drugim provincijama.

XS
SM
MD
LG