Dostupni linkovi

Albaniju brine situacija u Kumanovu


Šef albanske diplomatije Dimiter Bušati izrazio je, u ime albanske vlade, zabrinutost zbog situacije u Kumanovu.

"Naša poruka je jasna. Osuđujemo svaki čin nasilja koji je neprihvatljiv u demokrtskom društvu", naveo je Bušati, a prenosi agencija ATA.

Na konferenciji za medije u Ministarstvu inostranih poslova, Bušati je naglasio važnost ostavljanja jezika mržnje i održavanje vladavine prava.

On je naveo da ih je ambasada u Skoplju obavestila da su snage bezbednosti pokrenule široku operaciju na ulasku u Kumanovo, u delu koji je uglavnom naseljen Albancima.

Operacija je navodno dovela do smrti velikog broja ljudi, ali to nije službeno potvrđeno, kazao je ministar, dodajući da izražavaju tugu zbog gubitka ljudskih života i da ohrabruju makedonske vlasti na transparentnost, saradnju u potpunu istragu, kako bi se utvrdio uzrok incidenta.

"Smatramo neprihvatljivom činjenicu da se svaka osoba ili grupa naoružanih ljudi identifikuje na nacionalnoj osnovi, baš kao što je neprihvatljivo da se gubitak života civila i policajaca posmatra na osnovu etničkih predrasuda.

Ističući da eskalacija situacije nije u interesu demokratske stabilnostii prosperiteta Makedonije, Bušati je rekao da jezik mržnje i ekstremne akcije treba ostaviti po strani i posvetiti se putu koji garantuje zaštitu osnovnih prava, demokratije, vladavine prava i evroatlantske perpsektive.

Ministar je dodao da je sklad međuetničkih odnosa, definisan Ohridskim sporzumom, uz blagoslov međunarodne zajednice, osnov za demokratsku stabilnost i vodič za evroatlatsku buudćnost Makedonije.

XS
SM
MD
LG