Dostupni linkovi

Australski mediji: Kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj


Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj pošto mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu, objavili su u petak australski mediji.

Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, te napade na civile tijekom 1991. i 1992., trenutno se nalazi u zatvoru Parklea. Kako prenosi australski ABC News, Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim ako ne intervenira australska vlada.

Australska vlada odlučila je 2012. da će izručiti kapetana Dragana, ali njegovi su odvjetnici uspjeli prolongirati izručenje pravnim sredstvima od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu. Oni su tvrdili da su u njegovom procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki dijelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instanca koja je bila preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla spriječiti njegovo izručenje je eventualna odluka australskog ministra pravosuđa Michaela Keenana.

Vasiljković, koji je uhićen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

XS
SM
MD
LG