Dostupni linkovi

Tusk: EU ne može pružiti dobrodošlicu svim migrantima


Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može pružiti dobrodošlicu svim migrantima koji dolaze na njene obale i da će morati da radi na novoj politici vraćanja azilanata kako bi se bavila tim problemom.

"Realističan sam i mislim da prije svega moramo da radimo na novoj politici povratka, politici koja bi omogućila da ih vratimo nazad", izjavio je Tusk u intervjuu za dnevne novine Poljska vremena, prenosi agencija Reuters.

"Na odgovoran način možemo govoriti o prihvatanju samo određene grupe migranata. Oni koji kažu da širom otvorimo vrata su cinični jer znaju da to nije moguće", kazao je.

Niz katastrofalnih nesreća na Mediteranu u kojima se utopilo na stotine migranata iz sjeverne Afrike koji su pokušali preći more u nakrcanim i nesigurnim brodovima okrenule su pažnju međunarodne javnosti prema pitanju migracije u Evropu.

Evropska komisija planira uvesti zakonodavstvo do kraja godine kako bi osigurala da se breme smještaja imigranata ravnopravno podijeli među svim članicama, sudeći po obavezujućim kvotama zasnovanim na kriterijima kao što su ekonomska snaga zemlje i broj stanovnika.

XS
SM
MD
LG