Dostupni linkovi

Efraim Zuroff pisao Milanoviću zbog penzija za ustaše


Centar Simon Wiesenthal zatražio je u pismu od hrvatskih vlasti da ukine penzije ustaškim ratnim zločincima koje su im dane neposredno nakon osamostaljenja Hrvatske.

U pismu koje potpisuje izraelski povjesničar Efraim Zuroff, inače direktor centra koji se bavi traganjem za preživjelim nacistima i njihovim saradnicima, navodi se da su zakonom usvojenim u jesen 1993. godine nagrađeni članovi pokreta koji je počinio brojne zločine nad stanovništvom.

“Imajući u vidu grozne zločine koje su počinile Ustaše za vrijeme NDH vjerujemo da je takva politika pogrešna i protivna principima Republike Hrvatske i teška uvreda ustaškim žrtvama, njihovim porodicama i svim Hrvatima sa smislom za moral i integritet”, stoji se u Zuroffovom pismu hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

Iz Centra Simon Wiesenthal traže preduzimanje hitnih mjera kako bi promijenili ovakvu politiku što je prije moguće i poštedjeli Hrvatsku sramote nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG