Dostupni linkovi

Misija MMF-a pozitivno ocijenila drugu reviziju aranžmana sa Srbijom


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je pozitivno ocijenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom i najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sljedeće posjete misije.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu da će dogovor postignut s vlastima u Srbiji tokom dvonedeljne posete misije morati da odobri Izvršni odbor MMF-a sredinom oktobra.

Ruf je istakao da je misija MMF-a revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa minus 0,5 na plus 0,5.

On je pohvalio to što je postignuta finansijska i fiskalna stabilnost u zemlji, tako da će se tokom sljedeće posjete MMF-a u novembru razgovarati o tome u kojoj mjeri trajno povećanje budžetskih prihoda može da bude iskorišteno za povećanje potrošnje u 2016. godini.

Ministar finansija Dušan Vujović je istakao na konferenciji za novinare da tek predstoje najteži zadaci u strukturnim reformama, prije svega u reformi javnih preduzeća i državne administracije.

Misija MMF-a počela je 21. avgusta u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije povodom druge revizije tekućeg aranžmana.

MMF je Srbiji krajem februara ove godine odobrio trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti od 1,2 milijarde eura.

XS
SM
MD
LG