Dostupni linkovi

Novi val od nekoliko tisuća izbjeglica u Preševu


Novi val izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja i danas je nastavio dolaziti u Preševo na jug Srbije, gdje je u posljednjih 24 sata osigurana pomoć za nekoliko tisuća muškaraca, žena i djece.

Kolona izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Iraka, preko Miratovačkog polja se tijekom prijepodneva sliva u Prešvo, a aktivisti Crvenog križa, uz pomoć volontera i predstavnika međunarodnih organizacija uspavaju podijele pomoć svima.

"Mnogo njih i dalje dolazi, a kolona se kreće preko Miratovca tako da je u posljednjih 24 sata stiglo šest do sedam tisuća ljudi, a možda i više", rekao je Tanjugu tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Haljimi.

On je istaknuo i da aktivisti Crvenog križa uspijevaju svima izaći u susret te da je kompletna situacija pod kontrolom.

"Crveni križ je spreman i za zimu i svima ćemo pružiti pomoć kao i do sada..., a ušli smo i u program osiguravanja kontejnera za smještaj", rekao je Haljimi.

Do prihvatnog centra u Preševu izbjeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, gdje je formiran privremeni kamp sa šatorima za smještaj i pružanje prve pomoći izbjeglicama.

Stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - kako bi se registrirali i malo odmorili, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i sjevernim granicama Srbije.

Centar je otvoren 8. srpnja, a izbjeglicama je omogućena administrativna podrška za dobivanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mjesto za odmor i hrana.

XS
SM
MD
LG