Dostupni linkovi

Merkel upozorava EU zbog nacionalizma prema izbjeglicama


Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas ostale lidere zemalja članica EU da ne podliježu nacionalizmu prilikom rješavanja izbjegličke krize.

U govoru pred Evropskim parlamentom Merkel je podržala novi sistem EU za raspodjelu odgovornosti za smještaj više stotina hiljada migranata koji su stigli u Evropu, navodeći da su postojeće Dablinske regulative "promašaj".

Kriza sa migrantima stvorila je duboke podjele u EU. Određen broj istočnoevropskih država odbio je da prihvati sistem kvota za smještaj azilanata.

"U krizi sa izbjeglicama ne smijemo podleći iskušenju nacionalizma. Nacionalistički, samostalni napori nisu rješenje izbjegličke krize", rekla je ona.

Prema Dablinskoj regulativi, migranti treba da traže azil u prvoj članici EU u koju uđu, ali tokom ovog ljeta većina njih je odbila da se registruje u zemljama poput Grčke, koja je u ekonomskoj krizi.

Umjesto toga izbjeglice su išli ka članicama na sjeveru Evrope, uglavnom u Njemačku i Švedsku.

"Iskreno, Dablinska regulativa u trenutnom obliku je zastarjela u praksi. Suština je u tome da se nije pokazala održivom suočena sa izazovima na našim granicama. Zbog toga, podržavam sporazum za nov pristup poštene i zajedničke dijeljenje odgovornosti", dodala je Merkelova.

I francuski predsjednik Francoise Hollande govorio je danas pred evropskim parlamentom u Strazburu upozoravjući da neuspjeh u rješavanju sirijske krize može voditi u totalni rat na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG