Dostupni linkovi

MMF i hvali i upozorava Makedoniju


Brz tempo gomilanja duga Makedonije tokom poslednjih nekoliko godina zabrinjava, a njegov sadašnji nivo od 44 odsto od BDP-a mogao bi u budućnosti da ograniči sposobnost fiskalne politike da se efikasno suoči sa izazovima, smatra zastupnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Makedoniji Patrik Žitan.

U intervjuu za makedonski magazin Kapital, on je objasnio da je MMF prvi put postavio granicu javnog duga na 50 odsto od BDP-a da bi se na taj način "ostavilo prostora" za adekvatne finansijske poteze i "izbegli mogući šokovi" pri realizaciji dugoročnih fiskalnih obaveza, kao što su penzije i zdravstvo.

"Predviđeno postavljanje apsolutne granice za javni dug na 60 odsto, a za budžetski deficit na tri odsto BDP-a, u skladu je sa fiskalnim pravilima", rekao je Žitan, ali je dodaoda je ipak bolje da se postavi kočnica za dug na 50 odsto, kao što je to urađeno u drugim zemljama u regionu.

Kapital u tekstu podseća da je poslednji izveštaj MMF-a izazvao dosta polemike u makedonskoj javnosti, jer vlast smatra da on u potpunosti opravdava i podržava njene poteze, dok je opozicija suprotnog mišljenja.

"Naš cilj je da pružimo objektivnu procenu privrednog ambijenta i politike. Zbog toga verovatno možete naći i pozitivne i negativne elemente", rekao je Žitan.

On je dodao da je Odbor MMF-a pohvalio napore makedonske vlasti zbog sveobuhvatnog rasta privrede, koji je ostvaren uz podršku javnih investicija,poboljšanim kreditnim uslovima i povećanju izvoza i direktnih stranih investicija.

Istovremeno, kako je kazao, Odbor je i zatražio od vlasti da pojača efikasnost fiskalne politike, kako bi se privreda zaštitila od domaćih i spoljnih rizika, i da sprovodi politiku za unapređenje poslovnog okruženja za domaći privatni sektor, navedeno je u tekstu

XS
SM
MD
LG