Dostupni linkovi

Fajman: Nećemo ograditi Austriju


Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je danas da se Austrija neće ograditi i da ne očekuje izbegličku katastrofu.

"Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Fajman je objasnio da u vladi ne postoji dogovor u vezi zida na slovenačkoj granici.

"Ministarka unutrašnjih poslova će predočiti koncept kako namerava da poboljša kontrole na granici. Međutim, još ga nije predala, a tako ni plan o ograđivanju. Zidovi unutar Evrope, kao što vidimo na slučaju Mađarske, vode samo ka tome da bivaju zaobiđeni", podvukao je on.

Prema njegovim rečima, alternativa bi bile "čekaonice" - kontrolisani prostor za čekanje gde se mogu registrovati i snabdevati izbeglice, pre nego što budu dalje raspoređene.

Fajman podvlači da je važno obezbeđivanje spoljnih granica EU.

"Moramo Tursku i Grčku da uverimo da treba zajedno bolje da kontrolišu svoje granice. Pored toga, neophodni su nam hot-spotovi u Grčkoj gde bi izbeglice, koje imaju pravo na azil, mogle podneti zahtev, a odatle bi bile raspodeljene na zemlje EU", objasnio je on.

Fajman smatra da ni tu zidovi ne bi pomogli, jer većina izbeglica dolazi preko mora, a humanitarnu katastrofu zbog izbegličkog problema potpuno isključuje.

"Ne vidim da ćemo biti suočeni sa katastrofom zato što preduzimamo veliki broj koraka kako bi se smanjio talas izbeglica", kazao je Fajman, uveren da će doći do smanjenja broja izbeglica, ali da će taj problem trajati i "neće biti okončan za Božić".

"Naš cilj mora biti da se okonča rat u Siriji i moramo učiniti sve da ljudi mogu da ostanu u regionu time što bi gradili škole, poboljšali infrastrukturu i učinili humanijim izbegličke kampove", naglasio je on.

Fajman je objasnio da svega pet odsto izbeglica, koje ulaze u Austriju, žele i da ostanu u toj zemlji, dok ostalih 95 procenata nastavlja put ka Nemačkoj i Švedskoj.

XS
SM
MD
LG