Dostupni linkovi

Lista najzdravijih zemalja: Srbija kaska za regionom


Srbija je na listi najzdravijih zemalja sveta zauzela 74. mesto od ukupno 145 država, saopštila je agencija "Blumberg", koja je pri sastavljanju liste koristila podatke Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije.

Lista je formirana tako što je svaka od zemalja sa brojem stanovnika iznad jednog miliona dobila ocenu zdravlja baziranu na faktorima kao što je očekivana životna dob i uzroci smrti i ocenu rizika po zdravlje, u koju su ušli faktori koji bi mogli loše da utiču na zdravlje, poput udela pušača među mladima, broja ljudi sa visokim holesterolom, kao i stepena vakcinacije.

Prvo mesto na listi najzdravijih zemalja je zauzeo Singapur, a slede Italija, Australija, Švajcarska i Japan, dok je najlošij rangiran Svazilend, ispred kojeg su tek nešto bolji Lesoto, Demokratska republika Kongo, Čad i Mozambik, preneo je britanski "Independent".

Dok je Srbija zauzela sredinu liste, zemlje iz regiona su bile bolje plasirane, pa je tako Slovenija zauzela 25. mesto, Bosna i Hercegovina 34. mesto, Hrvatska 36. mesto, a Makedonija 43. mesto.

XS
SM
MD
LG