Dostupni linkovi

Vladajuća stranka u Mjanmaru priznala poraz na izborima


Vladajuća stranka "Jedinstvo, solidarnost, razvoj" (USDP) u Mjanmaru priznala je danas poraz na parlamentarnim izborima, pošto je prema preliminarnim rezultatima izvesna pobeda čelnice opozicije i dobitnice Nobelove nagrade za mir Su Ći.

"Izgubili smo", izjavio je za Rojters predsednik USDP-a Htaj U, dan nakon što su u Mjanmaru održani prvi slobodni izbori u poslednjih četvrt veka.

Centralna izborna komisija tek treba da objavi preliminarne podatke juče održanih parlamentarnih izbora u bivšoj Burmi, ali je Nacionalna demokratska liga na čelu sa Su Ći saopštila da su delimično prebrojani glasovi pokazali da je ta stranka osvojila više od 80 odsto glasova u gusto naseljenim centralnim regionima.

Na izborima u Mjanmaru kandidovala se 91 stranka, ali glavna bitka se očekivala između Nacionalnog saveza za demokratiju, koju predvodi Su Ći, i Stranke "Jedinstvo, solidarnost, razvoj", koju podržava vojska.

Izbori su se smatrali testom koliko će popustiti kontrola armije nad civilnom vlašću i omogućiti tranziciju Mjanmara ka većoj demokratiji.

Mjanmarom je 50 godina vladala vojna hunta, sve do 2011. godine, od kada zemlju vodi kvazi-civilna vlada, u kojoj su i bivši generali.Od 664 mesta u parlamentu koji se bude konstituisao nakon današnjih izbora, 25 procenata je rezervisano za ljude iz armije. Pored toga, armija je za sebe unapred obezbedila ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i granične kontrole.

Od oko 52 miliona građana Mjanmara, pravo glasa imalo je 30 miliona.

XS
SM
MD
LG