Dostupni linkovi

MMF podigao prognozu rasta BDP-a u Srbiji na 0,75 odsto


Medjunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2015. sa prethodno prognoziranih 0,5 odsto na 0,75 odsto, dok je za narednu godinu povećao prognozu na 1,75 odsto.

To je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka treće revizije aranžmana MMF-a sa Srbijom rekao šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf, navodeći da je ta medjunarodna finansijska instutucija odobrila i povećanje plata i penzija u narednoj godini.

Ruf nije precizirao koliko će povećanje biti, ali naglasio da s obzirom na inflaciju od 1,4 odsto treba očekivati da sva povećanja budu skormna.

On je napomenuo da će najavljeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija u Srbiji delimično biti finansirano povećanjem akciza na gorivo.

"Ovo je dobro vreme da se povećaju akcize na gorivo s obzirom na veliki pad cena goriva", rekao je Ruf.

Prema njegovim rečima, povećanje zarada u javnom sektoru mora da bude odredjeno racionalizacijom u tom sektoru kako bi on postao efikasan.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da će sutra javnost biti upoznata sa detaljima povećanja i konkretnim ciframa, odnosno koji su to sektori gde će biti povećanja. MMF je saopštio da ukupna potrošnja na zarade i penzije treba da nastavi da se smanjuje kao udeo BDP-a ka srednjoročnim ciljevima od sedam odnosno 11 procenata BDP-a.

Okončanjem treće revizije sa MMF-om dodatnih oko 89,6 miliona evra biće stavljeno na raspolaganje Srbiji u okviru stend baj aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 627 miliona evra, a Vujović je danas kazao da Srbija ne namerava da povlači ta raspoloživa sredstva.

MMF je istakao i da su fiskalni rezultati u 2015. bolji nego što su prvobitno projektovani, kao i da je deficit sektora opšte države u 2015. projektovan na nivou 4,1 procenata BDP-a, što predstavlja bolji rezultat od očekivanog.

XS
SM
MD
LG