Dostupni linkovi

Grčka: Novi generalni štrajk protiv mjera štednje


Radnici u Grčkoj stupili su danas novi generalni štrajk protiv mjera štednje, prvi od kada je na vlasti ljevičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

Cjelodnevni štrajk protiv povećanja poreza i predstojeće reforme penzionog sistema doveo je do prekida rada javnih službi, brodskog i željezničkog saobraćaja i otkazivanja nekoliko desetina domaćih letova.

"Borimo se protiv vladinih mjera koje zadržavaju srednjovijekovne radničke odnose. Reagujemo protiv svih mjera koje nas ponižavaju", saopštio je vodeći sindikat GSEE, prenio je AP.

U bolnicama će danas raditi samo službe za hitne intervencije, a muzeji i arheološke lokacije su zatvoreni. U štrajk su se uključili i novinari.

U Atini će tokom dana biti održani ulični protesti.

Štrajk je organizovan u vrijeme kada visoki predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropskog fonda za stabilnost provjeravaju provođenje reformi koje je Atina obećala da bi dobila treći paket finansijske pomoći.

Grčka je u julu prihvatila trogodišnji paket vrijedan 86 milijardi evra od EU, koji ju je spasao od izbacivanja iz evrozone, ali će novac dobiti pod striktnim uslovima.

XS
SM
MD
LG