Dostupni linkovi

Rusija: Crkva traži dodatna ispitivanja posmrtnih ostataka carske porodice


Ruska pravoslavna crkva zatražila je danas dodatna ispitivanja ostataka poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove supruge Aleksandre da bi se potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka njihovo dvoje dece pronađenih pre osam godina.

Nikolaj Drugi, Aleksandra i njihovo petoro dece ubili su 1918. godine boljševici.

Posmrtni ostaci, za koje se veruje da pripadaju njihovoj deci, pronađeni su 2007. godine, međutim, Ruska pravoslavna crkva zatražila je da se njihova sahrana planirana za ovu godinu odloži.

Ruska pravoslavna crkva je kanonizovala carsku porodicu, pa bi poštovanje lažnih relikvija bilo svetogrđe.

Portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda kazao je da Ruska pravoslavna crkva insistira da se sprovede dodatna analiza DNK-a i takođe traži procenu istoričara i antropologa.

Novi testovi DNK-a, urađeni na zahtev Ruske pravoslavne crkve, potvrdili su u sredu 11. novembra autentičnost posmrtnih ostataka poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Posmrtni ostaci cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove supruge Aleksandre, koji su sahranjeni u Sankt Peterburgu, ekshumirani su u okviru ponovnog otvaranja istrage o njihovom ubistvu.

Istražni odbor je naveo da će se istraga o okolnostima smrti nastaviti i da će stručnjaci uporediti ostatke cara i njegovog oca, cara Aleksandra Trećeg, kako bi se dobio "potpuno pouzdan zaključak o autentičnosti".

XS
SM
MD
LG