Dostupni linkovi

UN pozvale na saosećanje i empatiju prema izbeglicama


Ujedinjene nacije pozvale su danas na saosećanje i empatiju prema izbeglicama u situaciji kada, nakon smrtonosnih napada u Parizu 14. novembra, neki u Evropi traže da se zaustavi priliv migranata, a nekoliko američkih država zatvara vrata izbeglicama iz Sirije.

Neki političari u Evropi i Severnoj Americi su upozorili da su njihove zemlje suočene sa velikim rizikom ako primaju izbeglice pre nego što se dobro proveri da li je reč o opasnim ekstremistima.

Ova upozorenja su izneta pošto su vlasti u Francuskoj saopštile da je jedan od ubijenih napadača sa sirijskim pasošem prošlog meseca registrovan kao izbeglica u nekoliko evropskih zemalja, podseća Rojters.

Za napade u Parizu odgovornost je preuzela Islamska država, koja kontroliše delove teritorije Sirije i Iraka na kojima je proglasila kalifat.

"Reakcija na talas izbeglica sa kojim smo suočeni trebalo bi da bude saosećanje i empatija. To su ljudi koji beže od razaranja IS, kakvo smo videli u Parizu", rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, podrazumeva se da zemlje moraju da preduzmu odgovarajuće mere kako bi zašitile svoje građane od terorizma, ali "ne bi bilo ispravno da se u tome usredsrede na izbeglice, ranjive ljude koji i sami beže od nasilja."

U Evropu je ove godine stiglo više od 800.000 migranata i izbeglica koji su pobegli od ratova i teške situacije na Bliskom istoku, u Africi i Aziji. Prema UNHCR-u, polovina je došla iz Sirije.

XS
SM
MD
LG