Dostupni linkovi

Tojota povlači 1,6 milona vozila zbog defektnih vazdušnih jastuka


Japanska Tojota povlači 1,6 miliona vozila zbog neispravnih vazdušnih jastuka japanskog proizvodjača Takata, s kojima su opremljeni njeni automobili.

Odluka saopštena danas odnosi se na 22 modela prodavana u Japanu, proizvedena od januara 2004. do decembra 2005, kao i na vozila u Italiji, Britaniji i Španiji, mada nije tačno navedeno koliko će automobila tu biti povučeno. Nisu obuhvaćena vozila u SAD.

Takatini defektni vazdušni jastuci mogu da eksplodiraju, čak i u slučaju manjeg sudara, i da rasprše sitne metalne ili plastične delove koji mogu da povrede putnike.

Smatra se da je najmanje osam ljudi umrlo, a stotine su povredjene zbog povreda pripisanih ovim neispravnim vazdušnim jastucima.

Zbog tog problema povučeno je 19,2 miliona vozila SAD, a američka regulatorna tela sprovode istrage i moguće je da će još vozila biti povučeno.

Do sada nije bilo prijavljenih povreda u vozilima Tojote vezano za ovaj najnoviji defekt koji se odnosi na vazdušne jastuke kod sedišta suvozača, ali jedna osoba je nedavno povredjena u Japanu u vozilu Nisana.

Tojota je ukupno morala da povuče 12 miliona vozila širom sveta zbog skandala sa jastucima kompanije Takata, od čega blizu 10 miliona ove godine, navodi agencija Frans pres.

Početkom ovog meseca američka regulatorna tela za bezbednost saobraćaja kaznila su Takatu sa 70 miliona dolara, jer je ta kompanija godinama skrivala dokaze o tome da njihovi vazdušni jastuci mogu da eksplodiraju.

Japanski Tojota, Honda i Nisan kao i američki Ford rešili su da više ne koriste Takatine vazdušne jastuke u svojim vozilima.

XS
SM
MD
LG