Dostupni linkovi

Rusija pooštrila kontrolu prehrambenih proizvoda iz Turske


Rusija je odlučila da pooštri kontrolu prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske zbog kršenja sanitarnih normi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo poljoprivrede, dva dana posle obaranja ruskog borbenog aviona na tursko-sirijskoj granici.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev izjavio je da neki turski proizvođači ne poštuju ruske sanitarne norme i dodao da bi se to odnosilo na oko 15 odsto poljoprivrednih proizvoda koje uvozi Rusija.

Tkačev je rekao da su u turskim proizvodima pronađene "štetne i zabranjene supstance" kao što su prekomerne doze pesticida i nitrata.

Ruska vlada je naložila agenciji zaduženoj za sanitarnu bezbedost pooštrenu kontrolu turskih prehrambenih proizvoda na granici.

Rusija je redovno na meti kritika da uvodi takve sanitarne kontrole iz geopolitičkih razloga. Takva kontrola ranije je uvedena je prema proizvodima iz Gruzije i Ukrajine.

Ruske vlasti su na leto 2014. godine uvele embargo na većinu prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji zbog ukraijnske krize.

Turska je jedan od glavnih snabdevača Rusije voćem i povrćem.

Današnja odluka je doneta dva dana nakon što su turske snage bezbedsnosti oborile ruski bombarder koji je prema tvrdnjama Ankare, bio u turskom vazdušnom prostoru, dok Moskva navodi da je avion leteo iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme, ali su jednog ubili sirijski pobunjenici dok je leteo padobranom, dok je drugi živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

XS
SM
MD
LG