Dostupni linkovi

Narodna skupština: Nećemo ukinuti Dan RS


Skupština RS
Skupština RS

Iz Narodne skupština Republike Srpske večeras je saopćeno da je odluka o osporavanju odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kojim se proglašava neustavnim Dan RS, „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH“.

Naglašava se da su praznici RS „utemeljeni na načelu nediskriminacije i univerzalnih vrijednosti, evropskih tekovina i iskustava i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda“.

Istovremeno, dodaju da je „nedopustivo to što je Ustavni sud BiH, u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, ocjenjivao političke i istorijske događaje zbog kojih je 9. januar, u skladu sa Ustavom i zakonom, određen kao Dan RS“.

"Republika Srpska je, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, Dan Republike odredila kao republički sekularni praznik, a ne kao vjerski praznik koji je uređen posebnim odredbama Zakona. Dan Republike se ne povezuje sa svetim Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija. Imajući u vidu navedene činjenice, odluka Ustavnog suda BiH za nas je neprihvatljiva jer direktno negira nastanak RS", stoji u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

Upozoravaju da „neće ukidati Dan Republike i da će iskoristiti sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet RS, potvrđen međunarodnim ugovorom, Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

XS
SM
MD
LG