Dostupni linkovi

Hrvatska: Dramski umjetnici napuštaju strukovno društvo


Hrvatsko narodno kazalište
Hrvatsko narodno kazalište

Pedesetak glumaca istupilo je iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) zbog izostanka reakcije na imenovanje ministra kulture,povijesničara Zlatka Hasanbegovića, čije su sporne izjave da je antifašizam floskula i da je rat iz 1990-tih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. stoljeću izašli kao istinski pobjednici izazvale oštre kritike u javnosti.

Izravan povod za izlazak iz HDDU bilo je i pismo članstvu predsjednika strukovnog udruženja Slavka Jurage koji je u pismu naveo da strukovno udruženje „poštuje legitimno izabranu vladu“ i da nikad dosad nije osporavalo ili izražavalo stav o resornom ministru, a članovima je poručio da "svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost".

Nezadovoljni glumci su, među ostalim, upozorili i na šutnju struke na prijetnje koje je nedavno dobila glumica Nina Violić pošto je na svom Facebook profilu kritizirala izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ima više od 1.000 članova.

Protiv Hasanbegovićevog izbora već su se izjasnile brojne organizacije civilnog društva i Hrvatsko novinarsko društvo, koje smatra da novi ministar nije kompetentan za taj posao, ali i zbog izjava kojima dovodi u pitanje antifašizam kao jedan od temelja Ustava Hrvatske.

XS
SM
MD
LG