Dostupni linkovi

Honduras proglasio vanredno stanje zbog zika virusa


Komarac
Komarac

Vlada Hondurasa proglasila je vanredno stanje u zemlji zbog zika virusa, kojim je, kako se sumnja, zaraženo 3.649 ljudi za manje od tri meseca.

Ministarka zdravlja Jolani Batres pozvala je sugrađane da očiste domove i zajednice, sklone spoljne kontejnere sa vodom koji služe kao mesto razmnožavanja za egipatske komarce, prenosioce zika virusa.

Ministarstvo zdravlja navodi da je vlada ponovo aktivirala sistem za upravljanje nacionalnim rizicima da koordinira napore za sprečavanje širenja zaraze.

Hiljade nastavnika, đaka, roditelja i javnih zvaničnika počeli su da raščišćavaju lokacije gde se razmnožavaju komarci oko škola u toj zemlji.

Objava vlade Hondurasa data je ubrzo pošto je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedeljak proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zika virusa.

SZO je saopštila da zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Sanofi Paster, ogranak francuske farmaceutske grupe Sanofi objavio je danas da počinje istraživanja za proizvodnju vakcine protiv zika virusa.

"Sanofi odgovara na svetski poziv za razvoj vakcine protiv zika virusa, opravdan brzinom širenja zaraze i rizikom od zdravstvenih komplikacija", rekao je direktor odelenja Istraživanja Sanofi Paster Nikolas Džekson, koji će voditi novi projekat za razvoj vakcine. Za sada ne postoji nikakva vakcina niti lek protiv infekcije zika virusom.

XS
SM
MD
LG