Dostupni linkovi

Papa i ruski partijarh se sastaju prvi put posle hiljadu godina


Papa Franja i patrijarh Kiril
Papa Franja i patrijarh Kiril

Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se na Kubi iduće nedelje, što je prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonuhrišćana na Bliskom istoku i u svetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Kiril, patrijarh moskovski i cele Rusije sastaće se sa papom Franjom na Kubi saopštilo je predsednik službe Ruske crkveza spoljne odnose mitropolit Hilarion novinarima.

"Imajući u viduposetu patrijarhaLatinskoj Americi od 11. do 22. februara i papinu planiranu posetu Meksiku u isto vreme, odlučeno je da se sastanak održi na Kubi", rekao je on.

Havana je prva stanica patrijarhove latinoameričke turneje.

Vest o susretu istovremeno je objavio i Vatikan.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani , saopštio je portparolVatikana Federiko Lombardi, prenosi AP.

On je naveo da će papaboraviti u Meksiku od 12. do 18. februara i da će se na odlasku u Meksiko zaustaviti na Kubi kako bi se sastao sa patrijarhom Kirilom.

Sastanak pape i Kirila planiran je već duže vreme. Papa Franja 2014. godine izrazio spremnost da se sretne sa Kirilom rekavši da će "doći gde god on bude želeo, samo neka ga pozove."

Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve posle šizme 1054. godine doživljava se kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascepa.

Odnosi dve crkve bili su hladni stotinama godina upravo zbog nasleđa Velike šizme, odnosno međusobnih optužbi i uzajamne ekskomunikacije koji su usledili.

Odbijanje pravoslavnih crkava da prihvate primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća prepreka približavanju, a odnosi su u poslednje vreme bili posebno zategnuti i zbog sukoba u Ukrajini, navodi AFP.

Papa Franja je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

On je najavio da će u oktobru posetiti Švedsku i prisustvovati ekonomskoj službi povodom 500 godina Protestantske reformacije u Evropi.

XS
SM
MD
LG