Dostupni linkovi

Fajman: Više nacionalnih kontrola ako Turska ne prihvati readmisiju


Verner Fajman
Verner Fajman

Austrijski kancelar Verner Fajman izjavio je da Austrija ove godine ne može primiti još 100 000 izbeglica sa Bliskog istoka.

“Mi smo prošle godine pomogli u posebno velikoj meri, ali ne možemo to i ove godine”, rekao je Fajman.

Fajman je najavio da će nacionalne kontrole granica biti pojačane, ako Turska ne prihvati readmisiju izbeglica.

Fajman je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da će biti proširene granične kontrole u Austriji. To će uslediti, kako je podvukao, ako Turska ne prihvati readmisiju svih izbeglica koje čamcima dolaze preko granice.

"Ako Turska kaže da sama želi da štiti granicu i onda dođe samo još 10.000 umesto 20.000 izbeglica, to još ne bi bilo nikakvo rešenje. Tada bismo morali da primenimo Plan B. To ne želim, ali moramo snažnije obezbediti naše granice", naglasio je austrijski kancelar.

Poručio je da će tada biti potrebno uspostaviti novi sistem tehničkog upravljanja graničnim prelazima, ne samo na Špilfeldu prema Sloveniji, već i na drugim rutama koji bi mogle koristiti izbeglice.

Fajman je rekao da očekuje odluku Ankare do sledećeg Saveta EU 18. februara, te da će u suprotnom Austrija proširiti sopstvenu zaštitu međa. "Zaštita unutrašnjih granica je samo hitno rešenje, ali moramo biti spremni", objasnio je Fajman.

Podvukao je da Austrija ne može još jednom prihvatiti 100.000 izbeglica, kao 2015. godine.

"Mi smo prošle godine pomogli u posebno velikoj meri, ali ne možemo i ove godine primiti još 100.000 ljudi, dok ostatak Evrope gotovo to ne čini. Ne možemo reći da su naše granice potpuno otvorene, to ne smeju biti", naglasio je Fajman.

XS
SM
MD
LG