Dostupni linkovi

Ljajić: Ne znamo tačan datum izricanja presude Šešelju


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da još nije poznat tačan datum objavljivanja presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju i da je "načelno rečeno da će izricanje biti do 31. marta".

"Još nema tačnog datuma kada će presuda biti izrečena. Tribunal traži da Šešelj bude na izricanju presude. Načelno je rečeno da će izricanje biti do 31. marta", kazao je Ljajić za televiziju Pink.

Ljajić je kazao da Srbija poštuje međunarodne obaveze, odnosno Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Ali, s druge strane, mi moramo da vodimo računa o ukupnoj stabilnosti u zemlji i društvu. Napravljen je čitav niz presedana u predmetu Šešelj i za to je odgovoran tribunal", dodao je Ljajić.

Kako je naveo, ni Šešelj ni Srbija nisu kriv što je on 12 godina proveo u zatvoru bez presude.

"Ako neko 12 godina sedi u zatvoru bez presude, za to ne može biti kriv taj koji sedi ili država iz koje je otišao, već onaj koji je presudu trebalo da donese", kazao je ministar.

Ljaić je kazao da Srbija "ima nekoliko zahteva Šešeljeve odbrane" i da će odluku o njima, kao i o zahtevima Tribunala, doneti kada se razmotre sve mogućnosti.

Kada je reč o tri sadašnja i bivša funkcionera SRS Vjerici Radeti, Jovu Ostojiću i Petru Jojiću, koji su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala, Ljajić je kazao je Haškom tribunalu već predloženo da se slučaj reši tako što bi im se sudilo u Srbiji. Dodao je da odgovor na taj predlog još nije stigao.

"Mi smo predložili tribunalu opciju kako da se to razreši. Mi nismo čak govorili o toj opciji, ali sam video na sajtu tribunala da su oni tu opciju saopštili, iako je podnesak pod oznakom poverljivosti", dodao je Ljajić.

Lider radikala Vojislav Šešelj je više puta u javnim obraćanjima kazao da se dobrovoljno neće vratiti u Hag, čak ni da čuje presudu. Radeta, Ostojić i Jojić, ranije su poručili da nikada neće otići pred Haški sud zbog optužbi da su uticali na svedoke u procesu Šešelju.

Haški tribunal pozvao je Vladu Srbije da na sudskoj raspravi 10. februara obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS koji se terete za nepoštovanje suda.

XS
SM
MD
LG