Dostupni linkovi

Austrija će podržati aplikaciju BiH za članstvo u EU


 Sebastian Kurz, austrijski šef diplomacije
Sebastian Kurz, austrijski šef diplomacije

Austrija će podržati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koju će BiH podnijeti 15. februara, te nastaviti snažnu podršku reformskom procesu u BiH, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz, na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo, uoči otvaranja manifestacije Godina kulture Austrija - BiH 2016.

Kurz je navedenu manifestaciju okarakterisao veoma značajnom za poboljšanje, kako kulturnih, tako i ekonomskih i političkih odnosa dvije države
"Austrija ima jake historijske, kulturne i ekonomske veze sa BiH, a imamo i jake ljudske veze jer oko 200.000 ljudi koji žive u Austriji imaju bh. korijene.

Osim otvaranja kulturne manifestacije, najavljen je i Akcioni plan suradnje između Austrije i BiH u 2016. godini, te potpisan Sporazum o naučnoj i tehnološkoj suradnji.

Zahvaljujući se na podršci Austrije najavljenoj predaji aplikacije BiH za članstvo u EU, ministar Crnadak je naglasio kako očekuje da će do kraja 2017. godine BiH dobiti status kandidata.

XS
SM
MD
LG