Dostupni linkovi

Mihajlović: Biće formirano regionalno telo za traganje i sapasavanje


Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas formiranje regionalnog tela za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu.

"Svaka vrsta avionske nesreće ne pogadja samo jednu državu već uvek više država i zbog toga je važno da radimo zajedno", rekla je Mihajlović u Beogradu na otvaranju regionalne konferencije o traganju i spasavanju u civilnom vazduhoplovstvu.

Ona je kazala da je cilj tog skupa, na kome učestvuje 14 predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz Evrope, da se razgovara o formiranju regionalnog tela i izrazila očekivanje da će to biti i učinjeno.

Podsetila je da je u 2014. bilo 990 nastradalih u avionskim nesrećama, a u 2015. je stradalo 560 ljudi. Srbija, kako je istakla Mihajlović, na sreću nije imala ozbiljnijih avio nesreća, a u poslednjih deset godina bilo ih je osam.

"Srbija ima 2.000 preleta dnevno, a 600.000 godišnje i po tome smo četvrti u regionu", kazala je ona i dodala da je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" u 2015. imao pet miliona putnika, a da se još veći broj očekuje od juna kada budu direktni letovi za SAD.

XS
SM
MD
LG