Dostupni linkovi

Turska će od ministara NATO -a tražiti pomoć za nadzor imigranata


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO -a
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO -a

Turska će sutra od ministara odbrane NATO tražiti da pomorske snage Atlantskog saveza pomognu turskim graničnim patrolama u zaustavljanju nekontrolisanog priliva imigranata preko tursko-grčke granice u Evropu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Čelnik Atlantskog saveza je rekao da je o tome razgovarao s turskim i njemačkim ministrom odbrane koji ga je obavijestio o razmjeni mišljenja njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog premijera Ahmeda Davutoglua o angažovanju NATO snaga u nadzoru imigracije u istočnom Sredozemlju u ponedjeljak u Ankari.

Kancelarka Merkel je izjavila da će se na sastanku ministara odbrane razmotriti situacija u Siriji i "u kojoj mjeri NATO može pomoći Fronteksu (agenciji EU za zaštitu spoljnih granica) i turskoj obalskoj straži" u obuzdavanju priliva imigranata u Evropu.

Stoltenberg je stavio do znanja da "ministri odbrane NATO žele krajnje ozbiljno da razmotre ovo pitanje zato što je izbjegličko-migrantska kriza uzrok velike zabrinutosti za sve nas".

XS
SM
MD
LG