Dostupni linkovi

Opštinama na severu Kosova 1,9 milion evra


Opština Leposavić
Opština Leposavić

Upravni odbor Razvojnog fonda dodelio je skoro 1,9 miliona evra opštinama na severu Kosova, saopšteno je iz ureda Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, Samuela Žbogara.

Razvojni fond dobija svoja sredstva iz poreza koji su prikupljeni na tačkama prelaza Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak.

Preko milion evra je dodeljeno opštini Leposavić za tri projekta koji su namenjeni podršci startap preduzeća, malih i srednjih preduzeća (MSP) i razvoj poljoprivrede, izgradnju i obnovu kulturnih i sportskih objekata, kao i izgradnju i popravku nekategorisanih puteva na području opštine.

Odbor je takođe odvojio 400.000 evra za opštinu Severna Mitrovica za regionalni kulturni institut.

Odbor je odlučio da dodeli preko 450.000 evra opštini Zvečan za izgradnju omladinskog centra i eksproprijaciju zemljišta, kao i za čišćenje nelegalnih industrijskih deponija i jalovišta.

O narednim predlozima projekata će biti reči na narednom sastanku Odbora za koji se očekuje da bude održan u martu 2016.

Do sada je blizu 6,6 miliona evra dodeljeno iz Razvojnog fonda za četiri opštine na severu Kosova.

Očekuje se da će revizija rada Razvojnog fonda za 2015. godinu biti obavljena u nadolazećem periodu.

Dosadašnji prihod Razvojnog fonda iznosi 8,3 miliona evra i koristi se za podršku socioekonomskom razvoju opština na severu Kosova.

O radu Fonda odlučuje Upravni odbor koga čine Samuel Žbogar, predsednik Odbora u funkciji Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, ministar finansija Kosova, Avdula Hoti (Avdullah Hoti) u ime kosovskih vlasti i Danijela Zubac u ime srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG